Blanca Albà, candidata del PDeCAT: “Molta gent ens demana que els independentistes anem junts, s’han de fer les renúncies que calgui”

Blanca Albà (55 anys vilanovina, casada i amb una filla), va ser nomenada candidata del PDeCAT a l’Alcaldia de Vilanova i la Geltrú ja fa unes setmanes. El PDeCAT encara no sap com es dirà la seva candidatura, ni amb quin format es presentarà, però Albà aposta per una llista unitària de les forces independentistes. El Vilanoví ha mantingut una llarga conversa amb la candidata, que ara us resumim.

-El fet de substituir una candidata que ha estat alcaldessa de Vilanova set anys, com la Neus Lloveras, deu ser un repte complicat.

-Sí que ho és, és una gran responsabilitat perquè la Neus ha estat una alcaldessa molt potent, i també ha tingut responsabilitats de país. No és gens fàcil substituir-la perquè ha deixat el llistó molt i molt alt. Hauré de buscar un bon equip que m’acompanyi i estar a l’altura de les circumstàncies. Optimisme i ganes en tenim. 

Els canvis en la direcció del PDeCAT a escala nacional, el fet que a hores d’ara no se sàpiga encara si el partit es presentarà a les eleccions com a tal o dins d’una candidatura, tot això no crea una incertesa que us pot afectar electoralment?

-És cert que ens costa començar perquè fins fa quatre dies teníem clar que ens presentaríem com Junts per Catalunya o Junts per Vilanova, amb un format d’aquest tipus, i ara hi ha la Crida i no sabem com evolucionarà. Hem d’esperar a l’octubre per veure com s’acaba de concretar tot. Des del PDeCAT som partidaris de poder fer candidatures unitàries de tots els partits independentistes. Sabem que és molt complicat. 

Què opina del sorgiment de la Crida Nacional per la República?

-Em sembla positiu tot el que sigui aglutinar les persones que tenim un objectiu en comú, la independència, la República catalana. Hem de veure com es concreta, si en un moviment tipus Nacional Party d’Escòcia, on hi siguin tots els partits independentistes o uns quants, o en una altra fórmula. Ho sabrem aviat. Nosaltres som partidaris d’anar com més units millor. Crec que hi ha moltes persones que demanen això, que demostrem que el nostre objectiu és el mateix. L’objectiu val fer l’esforç i les renúncies que calguin.

-La governabilitat local, per a vostès, passa només pel món independentista?

-D’entrada no hem de tancar les portes a ningú, però està clar que ens és més fàcil arribar a acords amb formacions independentistes. Les situacions, però, són molt canviants, i no podem renunciar a res en aquests moments. Es tracta d’unes eleccions municipals, però el paper que tenen avui en dia els municipis en la construcció del país és molt important, i ho hem de tenir en compte. 

-Aquestes primeres setmanes de govern conjunt entre el PDeCAT i ERC com les valora?

-Sóc de les que defensava fer aquest pacte des del primer moment. Crec que ens entenem perfectament, no tenim dificultats més enllà de les que pots tenir amb el teu mateix partit. No són diferències ideològiques. Crec que estem treballant bé, en positiu, i estem tirant coses endavant. El fet de coincidir en l’objectiu de país també ens ajuda. 

En canvi, sembla que arribar a un acord amb la CUP per governar la ciutat en un futur pot ser més difícil. Creu que ho pot aconseguir?

-Acords puntuals no ens costen tant, acords de govern sí. Penso que tenim maneres diferents de veure la ciutat. Partits com ERC o el PSC tenen més experiència de govern, i això es nota. La CUP és un moviment més assembleari,  amb una manera de funcionar diferent. I això fa que ens costi més arribar a acords. Però penso que hem de ser capaços d’arribar-hi. En alguns municipis sembla que els ha estat més fàcil.

Com veu la ciutat de Vilanova? La veu una ciutat que progressa, o bé que necessita canvis?

-Veig una ciutat que no va gens malament. Estem en una situació de creixement important, ens hem recuperat força de les dificultats que hem passat en temps recents. Estem en una situació privilegiada, però hem de resoldre aspectes com el preu dels peatges i del transport públic. Fan falta inversions, perquè hem estat uns anys amb dificultats econòmiques molt importants i això ha fet que es deteriorin parts de la ciutat. Una de les grans demandes dels veïns és la millora de la via pública. Ens falten també infraestructures. Però ens hem posicionat en el sector turístic, amb la destinació de turisme familiar, i ens agradaria treballar també en la destinació de turisme esportiu. Crec que som una ciutat molt ben posicionada, de mida mitjana però que gaudeix dels beneficis d’una gran ciutat sense els seus inconvenients. Vilanova és una ciutat viva, que no s’atura mai, amb moltes activitats al carrer, amb les dificultats que això també comporta, però que hem d’afrontar. No tenim res a envejar de ningú. No som una ciutat dormitori. 

Vostè mantindrà en el seu programa la necessitat de continuar fent èmfasi en el sector turístic?

-Això no ha de canviar massa. A escala industrial, hem d’intentar aprofitar les possibilitats d’inversions, però el turisme i els serveis és on avui en dia tenim més possibilitats de creixement. Tenim encara camí per recórrer. Necessitem crear més places hoteleres, tot i que comptem amb les places del càmping de primera categoria que tenim a la ciutat. Però fa falta crear més places hoteleres. Hem desencallat les qüestions urbanístiques, però no acabem de trobar els inversors. Ho haurem de treballar.

Els últims vuit anys han estat molt difícils econòmicament, una època complicada per governar, oi?

-No hem tingut pressupost d’inversions cap any, i no tenim encara capacitat d’endeutament. Això no crec que canviï radicalment la legislatura vinent. Però hem aconseguit deixar l’Ajuntament en un estat molt millor que quan vam entrar. Tot està ben encarat. Però encara hem de fer mans i mànigues per garantir qüestions com el manteniment. Ara podem fer moltes més coses que abans, hem anat sortint de les dificultats, paguem els proveïdors a 60 dies, però la legislatura vinent encara tindrem dificultats.

-Quin és el calendari per aprovar el programa electoral de la seva candidatura?

-Estem molt condicionats perquè no sabem encara com ens presentarem, però el que tenim clar és que hem de mirar de sumar. Això ho tenim clar.

Però ERC ja ha dit que no formarà part de la Crida i la CUP que es presentarà en solitari a les municipals.

-És complicat però no hi volem renunciar, perquè molta gent ens ho demana. Segurament no és la gent que està més al voltant dels partits polítics, però és molta gent la que vol que fem aquest esforç. La ciutadania també s’ha arriscat molt en el procés, hi ha dedicat hores, s’hi ha jugat la feina, la cara, i ara demana una mica d’esforç per part dels partits polítics. Que renunciem al que calgui i tirem endavant. És complicat, però ho hem d’intentar fins al darrer moment. Si no podem fer candidatures conjuntes, hauríem de tenir acords previs de governabilitat. No ens podem permetre perdre els municipis. Estem en un moment clau de país, que ens demana actuar de manera diferent a com ho hem fet en altres ocasions. 

-Vostè estaria disposada a anar de número 2 de l’Olga Arnau, per exemple?

-No ho sé, si és necessari, per què no? O ella de dos meva, o un independent encapçalant, jo estic disposada. Ens juguem massa per fer estratègies únicament de partit. Ja tindrem temps de fer-les. 

Atleta i entrenadora

Blanca Albà és advocada, i treballa des de 1992 a l’Oficina d’Afers Socials de la Generalitat a Vilanova, de la qual n’és la responsable. La seva trajectòria com a esportista se centra en el món de l’atletisme, especialment en el llançament de javelina i de pes, i també en les proves combinades. L’increment de la seva activitat política l’ha obligat a deixar, momentàniament, les competicions federades. Manté, però, les rutines d’entrenament, tant de fons com de força. “Què es pot fer a qualsevol hora i a qualsevol lloc? Córrer”, apunta. També treballa un parell de dies a la setmana al gimnàs. Té el títol d’entrenadora d’atletisme i s’ocupava fins fa poc de la preparació física dels equips del Club Patí Vilanova, tasca que deixa aquesta temporada.

3 Replies to “Blanca Albà, candidata del PDeCAT: “Molta gent ens demana que els independentistes anem junts, s’han de fer les renúncies que calgui””

  1. El nom que varen proposar es JuntsxCat. Celebro que accepta una llista unitària. I també caldria unes primàries per escollir el/la nou candidat

  2. Estic molt d acord amb la majoria dels.seus comentaris. Crec que és una persona seria i treballadora que no mira de cara a la galeria. Al menys és la impressió que m ha donat aquest temps que porta exercint responsabilitats i que he pogut interaccionar en temes de barri. En algunes coses no ens posarem.d acord però.

    1. No entenc aquests apriorismes del sr. Senabre en relació a la seva afirmació de què hi haurà coses en què no podrà posar-se d’acord amb la sra Albà. No diu quines; només adverteix… Tàctica preventiva? Buff… Això és més vell que l’anar a peu!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *