El govern PDeCAT-ERC acumula dues ensopegades importants en menys d’un mes i el PSC s’hi abraona

El govern del PDeCAT i ERC a l’Ajuntament vilanoví va viure aquest dilluns la segona ensopegada important en menys d’un mes. Si al ple ordinari del mes de juny el govern va veure rebutjades les modificacions pressupostàries que volia introduir en els comptes municipals prorrogats, en el de juliol va haver de retirar de l’ordre del dia la proposta de dedicacions, ja que no disposava de la majoria necessària per aprovar-la. D’aquesta manera, i si no s’arriba a un acord amb els grups municipals que permeti la seva aprovació, el govern PDeCAT-ERC haurà de funcionar amb les mateixes dedicacions que tenia l’anterior equip de govern. El regidor més damnificat per aquesta situació és el d’Urbanisme, Xavier Serra, que ara com ara cobrarà com un regidor de l’oposició. Malgrat que no se’n va parlar durant el ple, ja que el govern va retirar el punt sense més, el fet que no s’hagin pogut aprovar les dedicacions que es proposaven és un nou inconvenient en la tasca del govern municipal.

I és que sembla que ningú no regalarà res al govern PDeCAT-ERC. Fruit del pacte, les dues formacions van acordar fer algunes modificacions al pressupost municipal vigent, que és el del 2017 prorrogat enguany. Sense descartar (però tampoc assegurar) la presentació d’un pressupost per al 2018, “encara que sigui al novembre”, la nova regidora d’Hisenda i alcaldable d’ERC, Olga Arnau, va afirmar que es tractava de modificacions “urgents i immediates” per tal de mantenir el nivell de serveis públics, però entre les modificacions destacaven diverses actuacions en l’àmbit de les polítiques socials que Arnau va qualificar de “gir important”, tot i afectar només 1.750.000 euros, poc més del 2% del pressupost general de l’Ajuntament. Entre aquestes modificacions hi havia increments de partides per a infància i adolescència, ajuts a menjadors i casals d’estiu, serveis laborals per a persones amb discapacitat o malaltia mental, contractació d’agents de civisme, suport als infants i les dones víctimes de violència, habitatge social o l’estudi de la municipalització de la neteja viària i la recollida d’escombraries, entre altres. La proposta només va aconseguir l’abstenció de la CUP. El PSC, Som VNG i els quatre regidors no adscrits (11 vots en total) van superar els 8 del govern. De moment, el PDeCAT i ERC no podran modificar les polítiques socials. 

El PSC encara està dolgut per la seva expulsió del govern, l’abril passat. Per això, el seu cap de llista, Juan Luis Ruiz, diu que “un cop més, com ja vam veure en l’anterior ple municipal, veiem un govern feble, que està sol i que és incapaç de tirar endavant qualsevol nova proposta per a la ciutat que no sigui una proposta heretada de quan els socialistes formàvem part del govern”. Com a exemple, Ruiz va destacar el fet que el govern hagués de deixar sobre la taula la proposta d’increment de les dedicacions dels regidors i regidores del govern perquè no tenien el suport de cap grup municipal. Una proposta que segons Juan Luis Ruiz “suposava que un govern de 8 regidors costés més diners a la ciutat que l’anterior govern que era de 9 regidors i, a més, amb l’agreujant que no és un govern per la ciutat sinó que únicament té una finalitat electoral”. És per això que “els socialistes no estàvem disposats a votar a favor d’aquest increment de les dedicacions. No perquè no creguem que els regidors han de poder dedicar-se plenament i ser retribuïts, sinó perquè els regidors i regidores d’aquest govern no treballen per a la ciutat sinó únicament i exclusivament per a les eleccions del proper any”.

D’altra banda, Ruiz va destacar que “ara veiem les mentides que es van dir després de l’expulsió del PSC del govern municipal i de l’entrada d’ERC al govern. Aleshores Lloveras va dir que el govern seria estable perquè la resta de grups independentistes garantirien que es tiressin endavant les propostes del govern. En canvi, ni CUP ni Som VNG, els socis preferents del govern, han mostrat, fins ara, cap predisposició a donar suport a les polítiques del govern”.

A més, en relació al pressupost municipal que el govern diu que vol portar a aprovació, Juan Luis Ruiz va destacar que “els socialistes, com sempre, estem disposats a fer propostes i treballar per a Vilanova i la Geltrú, ja que, aquesta és la nostra única prioritat. Ara bé, ens trobem en la preocupant situació que el govern no ha fet cap proposta de pressupost i l’únic que ha demanat és que la resta de grups municipals els facin arribar les seves propostes”. Així, el PSC creu que “l’antiga CiU i ERC demostren que no tenen ni una sola idea per a la ciutat”. Una actitud “poc seriosa i molt preocupant”, diuen, que té el seu major reflex en el fet que “a la pàgina web de l’Ajuntament encara figuri el pla d’actuació fruit de l’acord de govern anterior i que provenia, pràcticament sencer, del programa de govern del PSC”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *