El govern vilanoví aconsegueix aprovar el pressupost municipal, encara que sigui a 30 de juliol

Situació excepcional la que s’ha viscut enguany amb el pressupost municipal de l’Ajuntament vilanoví. Quan ja tothom pensava que enguany caldria acabar l’exercici amb el pressupost prorrogat del 2017, amb tots els inconvenients que això suposa des del punt de vista tècnic i de manca de partides per fer front a despeses noves, el govern municipal va aconseguir aquest dilluns tirar endavant els comptes municipals. Els seus únics vuit vots (quatre del PDeCAT i quatre d’ERC) van ser suficients, gràcies a les abstencions de la CUP, Som VNG i les regidores no adscrites Carmen Reina i Ariadna Llorens. El PSC, el PP i el regidor no adscrit Francis Álvarez van votar-hi en contra. No hi ha precedents d’un pressupost aprovat quan ja s’ha esgotat més de la meitat de l’exercici pressupostari.

El nou pressupost incrementa les partides destinades a Habitatge i Serveis Socials, i també es destinen recursos als projectes de l’Espai Jove i la nova prefectura de la Policia Local. A més, hi haurà diners per estudiar la municipalització del servei d’escombraries i neteja viària, i per millorar el manteniment de la ciutat. 

Fa un mes i mig, el govern va veure com l’oposició votava en contra a una modificació pressupostària que anava en una línia molt similar a la del pressupost ara aprovat. Ara, però, CUP, Som VNG i Ariadna Llorens han optat per l’abstenció. Per què han canviat el seu vot contrari? Des de la CUP van valorar el “petit esforç”, en paraules del regidor Josep Asensio, d’incorporar noves partides d’habitatge i ajuts a la pobresa energètica, entre elles un fons per a l’adquisició d’habitatges. Va advertir, però, de possibles “triomfalismes”, i va dir que el pressupost “arriba tard i no suposa gaires canvis respecte a la proposta de l’antic govern socioconvergent. Això no obstant, va valorar que “des de l’oposició es poden introduir canvis”.

D’igual manera ha actuat Som VNG, una candidatura que en moltes ocasions segueix les passes que marca la CUP.  El regidor Enver Aznar va reconèixer una “certa millora” en la proposta i va destacar el fet que s’haguessin recollit suggeriments que venien de l’oposició, especialment l’increment en polítiques d’habitatge i serveis socials. “Valorem positivament l’increment que es fa, però no deixen de ser engrunes, es requereixen polítiques públiques molt més potents, un ajuntament a l’ofensiva per garantir una vida digna per a tothom”.

També es van abstenir les regidores no adscrites Carmen Reina (exC’s) i Ariadna Llorens (exCiU). Reina va dir que el pressupost “no genera il·lusió ni expectatives”, mentre que Llorens va justificar la seva abstenció dient que “prorrogar els pressupostos no serviria per mantenir una ciutat amb noves necessitats”.

En canvi, el PSC i el PP van votar en contra del pressupost. La regidora Teresa Llorens va recordar que el seu grup va ser expulsat del govern municipal el passat 5 d’abril, quan ja hi havia una proposta pressupostària, i va afirmar que “la proximitat de les eleccions ha fet decantar la balança cap als interessos electoralistes”. Al PDECAT, el va acusar d’haver exclòs el PSC i d”’haver ignorat una part important dels ciutadans”, representants pels socialistes. Per la seva banda, el regidor del PP Carlos Remacha va mostrar el seu convenciment que la proposta a debat era una modificació pressupostària camuflada i va expressar la decisió de la seva formació de no “fer-se responsable dels interessos del govern. Aquest any hem perdut la confiança“, va afirmar.

L’aprovació dels pressupostos suposa una victòria per al govern, i especialment per a la regidora d’Hisenda i alcaldables d’ERC, Olga Arnau, que va afirmar durant el ple que el nou pressupost és “socialment més just i sensible a la diversitat vilanovina”. En aquesta línia de discurs més polític que no pas tècnic, prenent un protagonisme que els regidors d’Hisenda no acostumen a tenir, Arnau va mostrar la voluntat de començar a elaborar els pressupostos del 2019 tot just després de vacances.

El ple de dilluns va ser interromput per un grup de persones de la plataforma 500×20 que protestaven per un desnonament i exigien que l’Ajuntament hi intervingués. Després d’alguns minuts de tensió, el ple va poder continuar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *