El Tingladu, un festival d’èxit que es farà a la plaça 1 d’Octubre com a mínim fins al 2021

El Tingladu, el festival gratuït que se celebra cada any al parc de Baix a Mar, ara rebatejat com a plaça 1 d’Octubre, ha començat aquest dijous i tancarà diumenge amb un més que previsible èxit. Uns 200 voluntaris mobilitzats per l’entitat Can Pistraus, organitzadora de l’esdeveniment, fan possible la pervivència d’un festival que arriba a la seva onzena edició, la tercera al parc de Baix a Mar. La recaptació de les barres és la font de finançament principal del festival, que compta amb el suport municipal a través d’una aportació d’11.400 euros anuals i la col·laboració en el muntatge i aportació d’infraestructures. El ple de l’Ajuntament va aprovar fa uns dies el conveni amb Can Pistraus per al Tingladu 2018 i les pròximes tres edicions, fins al 2021, que preveu mantenir el festival a la zona del parc de Baix a Mar. Zoo, Joan Miquel Oliver, Gertrudis o Txarango són algunes de les actuacions més destacades d’una programació molt completa (que podeu consultar aquí).

Un dels trets diferencials del Tingladu és el fet que se celebra al bell mig de la ciutat, i això obliga a extremar les mesures de control del so per evitar superar la normativa acústica. El Tingladu forma part de la celebració de la festa major de Vilanova i, com a tal, es permet un nivell sonor de fins a 85 decibels a peu de façana, al qual altres festivals, com el FIMPT, no poden arribar. L’Ajuntament va intentar introduir més excepcions a la normativa, però el TSJC ho va impedir en suspendre cautelarment l’ordenança reguladora de sorolls i vibracions.

El Tingladu, a banda d’un equip homologat de limitació del so, utilitza un equip de so de gamma alta que provoca menys soroll ambiental que els equips convencionals. Té també un equip propi d’enginyers que controlen durant tot el Festival que el so no sobrepassi els límits establerts. Igualment, Can Pistraus contracta cada any un nombre de WC químics per sobre del que marca la normativa i un servei de seguretat privat, per evitar incidències.

Però malgrat totes aquestes precaucions, els veïns de Mar es queixen del soroll i de l’acumulació d’activitats festives a la façana litoral durant l’estiu: un cicle que comença per Sant Joan i Sant Pere i que continua amb FIMPT, Nowa Reggae, Tingladu i Festa Major. I demanen que els festivals es reparteixin a altres zones de la ciutat. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *