El Turó del Sèu i Darró: Vilanova acull dos camps de treball voluntari, un d’ells internacional

Participants a la primera edició del Camp de Treball del Turó del Sèu

Pagar per treballar? Sí, és el que fan els participants als camps de treball internacionals. Es tracta d’un projecte de feina comunitària dut a terme per un grup d’entre 5 i 24 voluntaris i voluntàries de diferents nacionalitats durant un període entre 1 i 3 setmanes. Al Camp de Treball Internacional Turó del Sèu, que organitza a Vilanova i la Geltrú l’ONG Garraf Coopera, hi participen 20 persones, 13 de l’estranger i 7 de l’Estat espanyol. És la segona edició d’aquest camp, que comença aquest dissabte 18 d’agost i acaba el 2 de setembre.

Roger Pérez, coordinador del camp, explica que l’objectiu és portar a terme tasques de recuperació del territori situat entre la zona del Turó del Sèu i del Camí d’Adarró a Cubelles, en una part del Camí Ramader de la Cerdanya a Marina (Vilanova i la Geltrú). “La finalitat és donar suport i fer valdre l’entorn natural de la localitat i continuar els treballs de recuperació i custòdia del territori”, explica. Entre aquests treballs, l’excavació arqueològica de l’antiga fàbrica de sèu, greix animal amb què es fabricava, entre altres productes, sabó. 

A banda del treball de camp, que es porta a terme al matí, els participants participen en tasques de cohesió de grup, formació i lleure. Les edats dels participants van dels 16 als 34 anys i la llengua vehicular del curs és l’anglès. Els voluntaris s’allotgen al Molí de Mar i se’ls proposen diferents activitats, com ara tallers agroalimentaris, excursions, una visita al poblat de Darró, la visita a la ciutat i també presència a la festa major de Vilafranca del Penedès, a Montserrat i a Barcelona.

L’organització finança l’allotjament i la manutenció dels voluntaris, que s’han de pagar el viatge i altres despeses. L’any passat, una mitjana de 700 euros. Roger Pérez destaca “l’experiència intercultural i el creixement personal” que suposa la participació al camp. Tots els participants, excepte dos, venen a través del Servei Civil Internacional, una xarxa d’entitats que coordina la presència de voluntaris a camps de tot el món. A Vilanova hi ha gent de Rússia, Itàlia, Sèrbia, Alemanya, Mèxic, Espanya, Portugal, Turquia i Hondures. La major part són dones. “Alguns venen després durant l’any a treballar amb nosaltres. Son aquestes coses les que al final t’omplen de satisfacció”, diu Pérez.

Garraf Coopera treballa durant tot l’any en la recuperació del Camí d’Adarró a Dos Molins – Carretera vella de Cubelles (pertanyent a la xarxa de camins rals i ramaders del municipi), i en la recuperació i re-naturalització de l’espai conegut com a Turó del Sèu (sobre el qual l’entitat té un conveni d’ús i custòdia amb l’Ajuntament de Vilanova).

A més, porten a terme tasques de sensibilització ciutadana, entre les quals destaquen el projecte d’Aprenentatge i Servei realitzat amb centres d’Educació Secundària de Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes; activitats de neteja amb voluntariat (Clean-up day); passejades mensuals per l’Ortoll; i el disseny del circuit d’Adarró, un itinerari circular per a realitzar de manera autoguiada amb el suport d’un fulletó informatiu. Aquestes activitats de sensibilització els han permès arribar a unes 500 persones i s’han realitzat en col·laboració amb moltes persones voluntàries, associacions i col·lectius de la ciutat i d’altres municipis.

 

Voluntaris del camp de treball de Darró

Camp de treball a Darró

D’altra banda, Vilanova i la Geltrú acull del 27 d’agost al 7 de setembre la quarta edició del Camp de Treball d’Arqueologia al Jaciment de Darró. Una quinzena de persones, la major part catalans (un 70% del Garraf) participen en aquest camp que es porta a terme a la vil·la romana de Darró (segle I a.C. al V d.C.) i faran pràctiques d’excavació, dibuix i classificació del material arqueològic, als matins. Els participants són estudiants d’Arqueologia, llicenciats o gent interessada. Encara queden un parell de places per cobrir. Els interessats es poden adreçar al correu electrònic patrimonicultural@vilanova.cat o bé al telèfon 93 814 00 00 (ext. 3135 / 3151 / 3143), de dilluns a divendres, de 9 a 15 h.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *