Festes majors de barri, un debat que ningú no sembla voler abordar

Ball a l’esplanada del centre cívic del Molí de Vent, l’any passat

Amb l’arribada de setembre, s’acaba la temporada de festes majors i també de festes de barri. Aquest primer cap de setmana del mes hi ha festa a la plaça de la Sardana i també a la zona de Cap de Creu, en aquest últim cas organitzada per l’Associació de Veïns de Nucli Antic. Però el debat sobre la necessitat d’aquestes festes i el seu objectiu continua en l’aire i no sembla, a hores d’ara, que els poders públics se’l plantegin.

Estan justificades totes les festes de barri? Quin ha de ser el seu model? El trinomi botifarrada o sopar / festa infantil / ball nocturn ha de continuar essent l’estructura bàsica d’aquestes festes? Algunes entitats comencen a qüestionar-s’ho i a organitzar un altre tipus de festa major, més familiar, més centrada al voltant dels centres cívics. I això està provocant que grups de veïns, amb el paraigua d’un bar o restaurant, organitzin les seves pròpies festes al marge de les associacions de veïns. És el que ha passat enguany, per exemple, al parc del Molí de Vent o a la plaça de l’Enxaneta. Discomòbil fins gairebé les tres de la matinada, sense fil argumental o tradició coneguda.

Josep Vivanco, president de la Federació d’Associacions de Veïns de VNG  i membre de l’AV del Molí de Vent, explica que la seva entitat ha decidit traslladar la festa major a mitjan setembre (entre el 14 i el 16), ja que entre juny i agost hi ha saturació d’actes i, a més, també hi ha grups que organitzen el que ell considera “les seves festetes”. Res a veure, diu, amb les festes majors de les associacions de veïns, moltes d’elles amb una antiguitat de 30 anys o més. A banda de les festes majors de la Geltrú, Sant Joan i Sant Pere, que Vivanco considera que tenen una entitat diferent de la resta, el dirigent veïnal recorda que a Vilanova hi ha 18 associacions de veïns i creu que caldria unificar algunes celebracions.

L’AV del Molí de Vent, des de l’any passat, aprofita el “magnífic centre cívic que tenim” per “dignificar” la festa del barri i evitar qüestions com baralles o consum excessiu d’alcohol que es produïen al juliol. “Les festes han de ser per a tothom, i hi ha qui les desgavella”. Per això es vol utilitzar el centre cívic, on hi ha servei de vigilància i de neteja sufragat per l’entitat, per organitzar els diferents actes. Admet que potser el públic serà més reduït, però afirma que hi ha activitats per a tothom. “El que volem és créixer com a barri”, afegeix, “crear un bon ambient i treballar per la cohesió social i el civisme”. Entre les entitats que creu que actuen de la mateixa manera, destaca l’Associació de Veïns del Tacó i esmenta especialment el seu reconeixement a la gent gran del barri. “La festa ha de ser també cohesió, no només entreteniment”. També considera que els centres cívics són espais “molt importants que cal potenciar i preservar”. Per això, creu que les entitats dels barris han d’organitzar activitats durant tot l’any, i no només de tipus festiu. Podeu consultar el programa de la festa del Molí de Vent clicant aquí. 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *