La desembocadura del torrent a la platja de Ribes Roges, un altre cop en obres

Semblava que l’obra que Ports de la Generalitat va portar a terme el passat hivern a la desembocadura del torrent de Sant Joan, a la platja de Ribes Roges, acabaria definitivament amb els problemes d’estancament d’aigua que es registren habitualment en aquesta zona. L’obra era ambiciosa: es definia el traçat de la llera del torrent de Sant Joan en el tram de sorra, mitjançant el perfilat de la llera per tal d’afavorir la circulació de l’aigua fins a la vora del mar i alhora evitar la dispersió de l’aigua en grans extensions de la platja de Ribes Roges. Per aconseguir-ho, es van instal·lar rotllos biodegradables de fibra de coco als marges de la llera per fixar el seu traçat i evitar que la sorra envaís la llera. A més, els marges i els rotllos biodegradables es van dotar de vegetació per assegurar la seva fixació. També es van instal·lar gabions formats d’una estructura metàl·lica i grava per evitar l’erosió del tram de sorra. Finalment, es van plantar espècies vegetals amb funcions depuradores a la llera i captadors de sorra per afavorir la formació de dunes. Tot això es complementava amb  la construcció d’uns pous per a l’extracció d’aigües freàtiques que permetrien un flux intermitent d’aigua per evitar l’estancament de l’aigua les males olors que es generaven. Ports de la Generalitat i l’Ajuntament han finançat l’obra gairebé al 50%: uns 180.000 euros.

Sobre el paper, semblava tot arreglat. Però a principis de juny, un fort aiguat es va endur bona part de la feina feta. La força de l’aigua baixant pel torrent va arrossegar bona part dels rotllos de fibra de coco instal·lats als marges, que van anar a parar dins l’aigua o van quedar escampats per la sorra. També van quedar malmesos els joncs plantats, les dunes, les tanques i la cordada que delimita l’espai natural. Així, malgrat que ens trobem en plena temporada estival, l’Ajuntament vilanoví ha decidit actuar ara, i s’estan portant a terme els treballs per deixar la zona endreçada. La mala imatge que es mostrava a la desembocadura del torrent era evident. Des del Consistori diuen que a mitjan juliol tot estarà reparat. Les obres van a càrrec de l’Ajuntament, amb mitjans propis.

Però per fer-ho, caldrà tornar a envair la zona on nidifiquen els ocells, especialment el corriol camanegre. L’Ajuntament diu que té el vistiplau dels Agents Rurals de la Generalitat i que el corriol nidifica a la primavera. Per tant, que no es malmetrà aquesta espècie i que els treballs permetran tenir l’espai condicionat i amb bona qualitat ambiental per a la pròxima temporada de nidificació. Col·lectius ecologistes com l’APMA han denunciat repetidament aquests treballs perquè consideren que malmet l’hàbitat de les aus. De moment, les denúncies no han tingut recorregut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *