La Festa Major: del repte del pilar dels Bordegassos al concurs públic per al castell de focs

Final de la Cercavila d’Anada a Ofici, a la plaça de Sant Antoni, aquest diumenge al matí

“La Festa Major? Si sempre és el mateix”. Qui no ha sentit algun conegut a qui no sembla agradar la Festa Major deixant anar aquest comentari? Res més lluny de la veritat. Cada Festa Major és diferent. Cada any ens ofereix noves sensacions, nous reptes, noves imatges. Però per poder apreciar tots els seus matisos, cal estar al dia de les novetats, saber quin ball celebra enguany el seu aniversari, tenir en compte l’actualitat de la ciutat. La Festa Major és un ingredient més d’una societat que es mou, respira, s’alegra i s’entristeix. I, per tant, no hi ha dues Festes Majors iguals.

Algunes novetats de la Festa Major d’enguany: el repte del pilar caminant dels Bordegassos, aquest dia 5, diumenge, a la Sortida d’Ofici. Els castellers de Vilanova han obert la cercavila, just darrere de les autoritats, amb un pilar de quatre caminant que ha recorregut els 400 metres exactes que uneixen la plaça de les Neus amb la plaça de la Vila. La iniciativa, que ha tingut el vistiplau de la comissió de protocol i de la resta d’entitats participants de la cercavila, és el primer cop que es duu a terme, però la intenció és que es consolidi com a tradició, any rere any. Els Bordegassos fa setmanes que assajaven el pilar caminant amb especial dedicació, i han aconseguit la fita.

La Festa Major vilanovina ha viscut enguany el 40è aniversari del Drac Tigre, de la Geltrú, amb una cercavila irrepetible que, dissabte 21, va reunir als carrers de Vilanova i la Geltrú més de 40 bèsties de foc de tot Catalunya. L’alegria per aquesta celebració, però, va venir acompanyada per un cop molt dur: la mort sobtada d’un dels integrants de la colla, l’Àlex Busquets, pocs dies després. 

La festa grossa també ha viscut un cap de setmana previ força intens, amb dos actes principals: el Correfoc, que cada any manté la seva espectacularitat, i l’actuació castellera, una diada en què es van veure diversos castells de gamma extra a la plaça de la Vila, entre ells el tres de deu amb folre dels Castellers de Vilafranca, i en què els Bordegassos van demostrar un bon nivell descarregant la tripleta clàssica de vuit: tres i quatre de vuit, i torre de set. 

Els espectacles del Mag Lari i de Lloll Bertran han estat dues de les apostes dels Pabordes 2018 per la Festa Major. Totes dues actuacions van omplir l’espai central de La Daurada. Enguany, l’escriptora i periodista Empar Moliner ha estat l’encarregada del Convit a la Festa. Aquesta Festa Major és també la de l’onada de calor. A la plaça de la Vila s’arribava als 34 graus aquests dies. Una temperatura que posa a prova la resistència dels balladors, i dels músics. Els Catarres i Sixtus han protagonitzat el Ball de les Set Hores d’enguany, en una nit d’autèntic insomni tropical. 

Minuts abans de la revetlla, es llançava el castell de focs des de la platja de Ribes Roges. Enguany, per primer cop la contractació dels espectacles pirotècnics de la Festa Major s’ha fet a través de concurs públic, i l’empresa guanyadora, pel que fa al castell de focs del dia 4, ha estat Pirotecnia del Mediterráneo, de València. La Pirotècnia Igual, de Canyelles, que sempre s’havia fet càrrec amb èxit de l’espectacle, enguany va quedar fora. Aquest cronista va comptar 14 minuts de castell de focs (la licitació en demanava 15). El lot es va adjudicar per 16.250€ (IVA inclòs), quan el pressupost base de licitació era de 25.000€. Per tant, una rebaixa del 35% del preu inicial.

2 Replies to “La Festa Major: del repte del pilar dels Bordegassos al concurs públic per al castell de focs”

  1. No es pot adjudicar un Castell de Foc només per duració i sobretot per una rebaixa important en el límit del concurs. És una temeritat com hem vist aquest any.
    Un castell de 2000 eu te’l puc fer durar 30 minuts. I es pot rebaixar molt el preu a base de llançar cohet xinés de ínfima qualitat i temps d’encesa com ahir vàrem comprovar a Vilanova.
    Un Castell de Foc es quelcom més complexa i no es pot adjudicar tant simplement. Cal valorar la qualitat del material l’intensitat per sobre de tot. I ha quedat clar que qui hagi adjudicat lo d’ahir, sigui Pabordes o Ajuntament, en tenen un total desconeixement. Quina pena.

  2. Totalment d’acord en això de que cada Festa Major és diferent. Un dels actes que m’agradaria ressaltar és el concert de la Banda de Música Mestre Montserrat del dia 2 a la plaça de les Neus. Un programa variat i selecte, uns arranjaments encertats del excel·lent director Emilio Serrano i una interpretació acurada de tota la banda amb especial menció als solistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *