La televisió local estrena un documental dramatitzat sobre l’epidèmia de còlera a Vilanova

Canal Blau estrena aquest dimecres el documental ‘Còlera 1854: 50 dies sense dol’, sobre l’epidèmia de còlera que va assotar Vilanova i la Geltrú i altres poblacions catalanes. A la capital del Garraf, van morir unes 800 persones en 50 dies. Jordi Carrillo, director del documental, explica que va començar a treballar el novembre passat amb la recerca de material escrit, especialment l’opuscle que Teodor Creus i Corominas va escriure sobre l’epidèmia amb la pretensió de deixar constància dels fets. “El Diario de Villanueva de l’època”, explica Carrillo, “va amagar els fets durant molts dies. No en va començar a parlar fins que no hi havia 40 o 50 morts diaris. Les forces vives van actuar al principi per intentar amagar la situació, creient que s’estendria el pànic”. Després, el periòdic va rectificar i va donar completa informació de tot el que havia passat i continuava passant.

Una de les característiques del documental és que, a causa de la manca d’imatges, ha calgut dramatitzar alguns episodis, amb l’ajut de la companyia L’Escotilló i una acurada ambientació. “No hi ha ficció”, assenyala Carrillo, “tot el que es recrea està documentat”. Per exemple, el fet que una part de la família Samà va marxar de Vilanova per evitar el contagi. Una possibilitat que no tenien les classes populars, principals víctimes de l’epidèmia. El brot de Vilanova va ser especialment virulent, amb gairebé 800 persones mortes, quan la població de la ciutat era aleshores d’unes 11.000. A Ribes van morir 7 persones, i 15 a Cubelles.

Escena dramatitzada del documental, que s’ha rodat a espais com la Masia Cabanyes i Can Papiol

‘Còlera 1854. 50 dies sense dol’ s’emetrà aquest dimecres a les 12 h, 15 h, 17 h, 21 h i 23 h. Aquest dimarts al vespre va tenir lloc un passi privat al Círcol Catòlic per a l’equip de producció i els actors del programa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *