Les incògnites polítiques al tombant de l’any: qui governarà Vilanova?

Un dirigent de C’s ens ho deia fa un any, després de la victòria electoral del partit taronja el 21 de desembre de 2017 a Vilanova i la Geltrú: “podem guanyar les municipals, però no crec que puguem governar”. Quan estem a menys de cinc mesos per a les eleccions municipals, que se celebraran el pròxim 26 de maig, té encara vigència aquella afirmació? Quin panorama ens trobarem després dels comicis? En definitiva, la pregunta és: qui governarà la capital del Garraf?

Fent un repàs del panorama preelectoral vilanoví, ens adonem que a principis d’any encara es mantenen algunes incògnites molt importants. En primer lloc, quantes candidatures independentistes hi haurà i com afectarà això a la correlació de forces? En segon lloc, quins seran els candidats que encara falten per nomenar? I, en tercer, qui s’endurà el pastís principal del vot dels comuns, que poden jugar un paper decisiu a l’hora de formar majories? 

A hores d’ara semblen clares tres candidatures independentistes: ERC, Junts per Catalunya i la CUP. Els dos primers tenen candidates des de fa mesos, Olga Arnau i Blanca Albà, mentre que la formació cupaire encara no ha decidit quins seran els seus candidats. En cercles polítics vilanovins es considera que una dona ocuparà el primer lloc a la llista, mentre que l’exdiputat i exregidor Quim Arrufat podria anar el segon. La solució, en l’assemblea d’elecció de candidats que tindrà lloc el 26 de gener. La novetat en la posició de la CUP és la seva voluntat explícita de governar la ciutat, tal com es va manifestar en l’assemblea que la formació va celebrar a mitjan desembre. El seu lema de precampanya és clar: Estem a punt

En les rengles de Junts per Catalunya, es manté encara la incògnita sobre el paper que pot jugar la Crida de Carles Puigdemont a les eleccions municipals i si això pot comportar algun moviment entorn de la candidatura de Blanca Albà. Cal recordar que Junts per Catalunya va fer el passat mes d’octubre una crida a constituir una candidatura independentista unitària. Crida que no sembla haver fet canviar d’opinió ERC ni la CUP. Els primers estan forçant la màquina pel que fa a la gestió municipal, amb la intenció d’arribar a les eleccions com una formació amb vocació i experiència de govern.

L’altra incògnita és saber si les primàries que impulsa l’ANC desembocaran en una quarta candidatura independentista a Vilanova. En principi, les primàries s’han de celebrar a tot Catalunya (excepte a Barcelona, on ja han tingut lloc) el pròxim 2 de febrer. Els organitzadors han convocat una reunió aquest pròxim dilluns 7 de gener a la Talaia per decidir com continuen aquest procés. La presentació de candidatures finalitza el 18 de gener. Tot sembla molt just com perquè pugui cristal·litzar, amb garanties, una nova llista.

Es mantindrà, doncs, l’hegemonia independentista a l’Ajuntament vilanoví? No està clar. Sembla que sociològicament les formacions contràries a la independència han fet un pas endavant en aquests quatre anys, però està per veure si la polarització que vam viure el 21D es repetirà en unes municipals. Molt probablement la participació baixarà, i és probable també que el vot de C’s no es mobilitzi com aleshores. Mentrestant, el PSC aposta per un valor segur, el de Juan Luis Ruiz, que pot recuperar part del vot perdut a les eleccions al Parlament. Ruiz en sap, d’això. D’altra banda, C’s encara no ha escollit la seva llista. Potser això no és tan important en un vot ideològic com el seu, però si presenta algú desconegut, com tot sembla apuntar, estarà en desavantatge respecte als socialistes. A més, cal tenir en compte l’aparició d’una nova candidatura en l’àmbit unionista, Ciutadania Activa. La formació local, construïda al voltant de l’exregidora de C’s Carmen Reina, avui regidora no adscrita, pot endur-se els vots d’exmilitants i simpatitzants de Ciutadans molt crítics amb la manera com aquesta formació va gestionar la candidatura de les eleccions de 2015, que finalment va encapçalar Francis Álvarez (posteriorment expulsat del partit taronja), i que van abandonar la formació.

Contràriament al que molta gent creu, pensem que el PP pot mantenir el seu regidor. Els populars encara poden tenir a Vilanova i la Geltrú un miler i escaig de vots fidels. Això no obstant, es poden veure afeblits si acaba presentant-se una candidatura de l’extrema dreta, Unión de Ciudadanos Independientes, que té com a coordinador local l’exassessor de C’s a l’Ajuntament en època de Francis Álvarez. Aquest partit té pactes preelectorals a diferents ciutats espanyoles amb els ultres de Vox.

Finalment, l’última incògnita és l’espai dels comuns. Un cop consumat el trencament entre els dos blocs històricament enfrontats, Som VNG aspira a repetir representació i el front agrupat entorn ICV vol presentar-se com a VNG en Comú, cosa que avui en dia encara no està clara. Aquest endarreriment juga a favor dels partidaris de Som VNG i Podem, però una candidatura que incorpori el nom dels comuns podria beneficiar-se de la popularitat d’aquesta marca, sumada als votants fidels d’ICV, que fa quatre anys es van quedar fora de l’Ajuntament per poc.

D’altra banda, una altra formació, Convergents, ha anunciat la seva voluntat de presentar-se a les municipals a Vilanova, amb Esteve Bagué com a cap de llista. Es defineix com un partit centrista i partidari del dret a  l’autodeterminació. El seu fundador i líder és l’exconseller de Justícia de la Generalitat Germà Gordó. Amb aquesta llista, podrien arribar a ser 12 les candidatures a concurs el maig de 2019 a la capital del Garraf: ERC, Junts per Catalunya, CUP, la candidatura sorgida de Primàries Catalunya, PSC, Som VNG, VNG en Comú (o un altre nom), C’s, PP, Ciutadania Activa, ACIN i Convergents. Veurem si alguna quedarà pel camí o se n’afegirà alguna altra. Estarem atents.

One Reply to “Les incògnites polítiques al tombant de l’any: qui governarà Vilanova?”

  1. Por fin un partido al que realmente le preocupa, y quiere ocuparse únicamente, de hacer más fácil la vida de los ciudadanos de Vilanova I la Geltrú. Un partido que quiere resolver los problemas del ámbito municipal, que es la mejor manera de poner un granito de arena en solucionar los problemas de todo el mundo. Adelante Ciudadania Activa, vosotros si tenéis las cosas claras.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *