L’exregidora de Cultura, Marijó Riba, deixa l’executiva local del PDeCAT “per motius personals”

Marijó Riba (esquerra), al costat de l’actual regidora de Cultura, en una roda de premsa recent. FOTO: AJT VNG

L’exregidora de Cultura i número 7 de la candidatura de CiU a les eleccions municipals de 2015, Marijó Riba, ha dimitit com a membre del comitè executiu local del PDeCAT de Vilanova. Segons ha explicat ella mateixa, ho ha fet per “motius personals”. Es mantindrà, però, com a integrant de la direcció del PDeCAT a la vegueria del Penedès. Preguntada sobre si la seva decisió tenia a veure amb discrepàncies internes, Riba ha afirmat que “hi ha diferents maneres de treballar per un mateix objectiu”, sense anar més enllà. 

Marijó Riba va ser regidora de Cultura de l’Ajuntament vilanoví entre 2011 i 2015, en el govern en solitari de CiU presidit per l’alcaldessa Lloveras. A les eleccions de 2015 va quedar fora de l’Ajuntament, ja que CiU, tot i guanyar les eleccions, només va obtenir 6 representants al ple municipal. El seu nom sonava en les travesses per substituir Neus Lloveras com a candidata a l’Alcaldia, però finalment l’escollida va ser l’actual regidora d’Esports i Serveis Socials, Blanca Albà.

En el rerefons d’aquesta marxa de l’executiva no sembla haver-hi, però, una motivació de tipus personalista, sinó que probablement cal inscriure-la en el debat intern que viu el PDeCAT entre els partidaris de mantenir i reforçar l’estructura de la formació i els que s’inclinen cap a integrar el partit totalment dins la Crida Nacional per la República que impulsa Carles Puigdemont. Les tesis del president a l’exili es van imposar en el recent congrés del PDeCAT i la direcció s’ha decantat cap a una posició favorable a la fusió dins del nou moviment que reclama la unitat dels independentistes. 

El debat és actiu i a ell no són aliens els activistes de les entitats sobiranistes. Una mostra clara d’aquesta divergència d’opinions dins el món independentista es va viure a finals de juny, en la conferència del diputat vilanoví al Congrés Carles Campuzano al Foment Vilanoví. Campuzano manté la tesi que caldrà dialogar i negociar amb l’Estat espanyol per aconseguir una sortida política al conflicte. I aquesta visió no és compartida per molta gent, que creu que cal passar a l’acció. Hi va haver moments de tensió i retrets contra el conferenciant, que se’n va poder sortir gràcies a la seva experiència en aquest tipus de situacions. L’incident, però, demostra fins a quin punt hi ha posicions enfrontades dins del sobiranisme.

A escala local, la candidata del PDeCAT a l’Alcaldia, Blanca Albà, va afirmar fa uns dies a El Vilanoví que “hem de mirar de sumar tots els partits independentistes. No sabem a través de quin format”. “La gent ens demana que fem aquest esforç”. En canvi, hi ha qui considera que el PDeCAT ha de mantenir la seva personalitat per no quedar diluït en el magma de la Crida. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *