Moviments per crear la Crida per la República a Vilanova i la Geltrú

Primeres passes per constituir a Vilanova i la Geltrú la Crida Nacional per la República, el nou moviment polític que impulsa el president a l’exili Carles Puigdemont. Aquest periòdic ha pogut saber que entre els promotors de la formació a Vilanova hi ha el politòleg Joan Carles Duran. De moment, aquest grup promotor prefereix esperar al setembre per presentar-se. Com es recordarà, la Crida ha previst pels volts de l’1 d’octubre la celebració d’una convenció nacional constituent durant la qual s’acordarà la forma i el contingut d’aquest nou espai polític.

Joan Carles Duran, exsocialista (va ser cap de gabinet de l’alcalde Jaume Casanovas i va treballar a la Moncloa en època del govern de Felipe González), és avui una persona pròxima al món independentista, especialment a l’actual PDeCAT. El 2011 va presentar-se a les eleccions municipals amb una formació anomenada Compromís amb Vilanova i la Geltrú. Tot i que no va aconseguir representació municipal, va obtenir 321 vots. Alguns analistes afirmen que aquests vots van ser claus per a la victòria de Neus Lloveras (CiU) davant l’aleshores alcalde, Joan Ignasi Elena (PSC), ja que la diferència entre ambdues candidatures va ser de només 87 vots.

La Crida Nacional per la República vol ser un moviment que aglutini “aquelles persones que comparteixen l’objectiu de proclamar la República Catalana”. Per tant, una força que vagi més enllà dels partits polítics. La proposta ha generat un intens debat dins del mateix PDeCAT, que en la seva primera Assemblea Nacional va desplaçar la seva coordinadora, Marta Pascal, per escollir una nova direcció més en sintonia amb les propostes de Puigdemont. En paraules de David Bonvehí, el nou president del partit, el PDeCAT “s’abocarà a aquest moviment transversal que es diu la Crida, en el qual creiem i en volem ser partícips”.

A escala local, la candidata del PDeCAT a l’Alcaldia, Blanca Albà, va afirmar fa uns dies a El Vilanoví que “hem de mirar de sumar tots els partits independentistes. No sabem a través de quin format”. “La gent ens demana que fem aquest esforç”. L’estratègia del PDeCAT coincideix amb la postura de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que demana eleccions primàries a cada municipi per escollir els candidats de les llistes unitàries de l’independentisme. En canvi, des d’ERC i la CUP ja han afirmat que prefereixen presentar-se en solitari. “Però això encara està per veure”, diuen els responsables locals del PDeCAT. És el mateix que ha assegurat des de Brussel·les Carles Puigdemont.

One Reply to “Moviments per crear la Crida per la República a Vilanova i la Geltrú”

  1. No crec que un moviment transversal tingui que estar dirigit per un partit.
    Quina república proposa la crida?
    Deuria haver un programa per saber cap a on volem anar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *