Per què el castell de focs de la festa major de Sitges dura més i és millor que el de Vilanova?

Doncs sí, òbviament, és una qüestió de diners. Però no només de diners. Ho intentem explicar. L’Ajuntament de Sitges té un pressupost de 66.700 euros per a tots els espectacles de foc de les festes majors de Sant Bartomeu i Santa Tecla, que inclouen també altres esdeveniments menors com la festivitat de la Mare de Déu del Vinyet. A Vilanova, el pressupost de sortida dels espectacles pirotècnics de la festa major de les Neus és de 29.000 euros. La diferència és clara. A Sitges tenen clar que el castell de focs del 23 d’agost és un esdeveniment important de la vila, que té el seu efecte en la promoció del municipi i en l’activitat turística. Per això no dubten a mantenir un pressupost elevat. 

El concurs públic per al castell de focs de Vilanova indica que ha de tenir una durada mínima de 15 minuts. Enguany, podem certificar que no es va arribar al quart d’hora. A Sitges, el contracte especifica que els focs han de durar un mínim de 20 minuts. Aquest dijous a la nit el castell de focs va durar uns 23 minuts.

Hi ha altres elements a tenir en compte a l’hora de comparar la qualitat dels castells de focs. Enguany, l’Ajuntament vilanoví va adjudicar l’espectacle pirotècnic per 16.250 euros a l’empresa valenciana Pirotecnia del Mediterráneo, amb una rebaixa del 35% respecte al preu de sortida, que era de 25.000 euros. I això va tenir la seva traducció en la qualitat del castell de focs, que va ser inferior al d’altres anys. La Pirotècnia Igual, que tradicionalment s’havia fet càrrec del castell de focs de Vilanova, va obtenir una millor puntuació en el concurs pel que fa als aspectes tècnics i artístics, però va primar la qüestió econòmica. Es va adjudicar l’espectacle a l’oferta més econòmica. 

Mentre que a Vilanova es van presentar cinc empreses al concurs, a Sitges, pel que fa al castell de focs, només va optar-hi la canyellenca Pirotècnia Igual. La diferència és que l’Ajuntament sitgetà només atorga 20 punts (d’un total de 100) a l’oferta més econòmica, mentre que la utilització de material pirotècnic de fabricació pròpia puntua molt més, fins al 30%. La justificació és que d’aquesta manera es garanteix la qualitat del producte. En canvi, al concurs de Vilanova l’oferta més barata obté 40 punts i no es té en compte la procedència del material a l’hora d’atorgar les puntuacions.   Rebentar el preu un 35% per sota de la licitació té, sens dubte, un efecte negatiu en la qualitat de l’espectacle final. Com es va poder veure en el castell de focs del 4 d’agost a Vilanova.

3 Replies to “Per què el castell de focs de la festa major de Sitges dura més i és millor que el de Vilanova?”

  1. Primer que cal dir: no sabia que era una competicio entre viles,i a mes,si el pressupost inferior serveix per altres activitats o per altres serveis del poble,doncs no em sembla malament.

  2. Aquest any el castell de foc vilanoví va ser de pena, duros a quatre peles…
    Llàstima que no s’inverteixi en el producte local de qualitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *