Presència vilanovina al Tour de França, 12 anys després de Gálvez i 57 d’Iturat

Marc Soler prendrà aquest dissabte la sortida del Tour de França, la carrera ciclista per etapes més prestigiosa i cèlebre del món. El ciclista de l’equip Movistar s’afegeix així a una llista d’esportistes vilanovins, de naixement o adopció, que van participar a la ronda francesa: des del ja llunyà 1961 en què Vicenç Iturat va aconseguir la 69a posició, fins al 2006, any de la participació al Tour d’Isaac Gálvez, mesos abans del fatal accident que va posar fi a la seva vida a Gant. Passant pels sis Tours de Celestí Prieto, establert a Vilanova des de fa anys, que va prendre part a la cursa gal·la entre 1983 i 1988. Marc Soler, guanyador del Tour del Porvenir el 2015 amb només 21 anys, és una de les grans esperances del ciclisme català i espanyol. En la seva primera participació a la cursa francesa, el vilanoví compartirà equip amb ciclistes consagrats com Alejandro Valverde, Nairo Quintana i Mikel Landa. Tindrà possibilitats de fer-se veure durant les tres setmanes de la ronda?

Víctor Iturat, fill del mític ciclista vilanoví, excorredor i avui professional de la venda i reparació de bicicletes, creu que Soler, a qui considera un ciclista “molt combatiu i fins i tot una mica impulsiu”, ha d’anar a aquest Tour a “aprendre”, però opina que “pot tenir visibilitat si li ordenen posar-se en alguna escapada”. I qui sap si alguna d’aquestes aventures pot arribar al final de l’etapa, on la classe i la competitivitat de Soler li atorgarien possibilitats d’endur-se una victòria.

Com ha canviat el ciclisme en aquests 60 anys? Aquest esport ha estat colpejat repetidament per la xacra del dopatge, que Iturat creu que encara és massa present. Opina que a Catalunya, les males arts han “destruït” el ciclisme, i ho contraposa amb la situació del País Basc, on afirma que els ciclistes joves estan “més protegits” gràcies a un major control contra el dopatge. Creu que l’absolució del britànic Chris Froome, que li permetrà participar al Tour malgrat les acusacions de dòping, “perjudica el ciclisme”. I assegura que “quan veiem segons quines coses a les carreres, els qui hem estat ciclistes sabem que són humanament impossibles”.

En època de Vicenç Iturat, explica el seu fill, el dopatge era encara a les beceroles. “Ell m’explicava que havia vist corredors francesos i italians clavant-se xeringues en plena cursa”, afirma. “Però entre els corredors espanyols de l’època això no existia. Mon pare em deia que ell guanyava les carreres quan es trobava en forma”. Iturat només va prendre part en dos Tours, sembla que a causa del veto que li va imposar Bahamontes, el mite del ciclisme espanyol. “Van tenir un problema i en Bahamontes, que era una persona bastant obstinada, el va vetar”. Aleshores, al Tour, els equips no eren comercials, sinó per països. El ciclista vilanoví també va participar en tretze Voltes a Catalunya, set Vueltas a Espanya i en dos Giros d’Itàlia. Es va iniciar en el món del ciclisme quan ja vivia a Vilanova, als 17 anys, i aviat va destacar i es va fer professional. Tot i que va néixer a Alcalà de Xivert, a Castelló, Iturat se sentia cent per cent vilanoví. La rebuda que li va oferir la ciutat el 1955, quan va quedar cinquè a la Vuelta, va ser apoteòsica. Iturat era un ídol també al País Basc. Els seus millors moments els va viure al costat de l’esprinter català Miquel Poblet.

Aquests dies, quan veiem per televisió les evolucions dels ciclistes pels cims dels Pirineus i els Alps, pensem que fa ni més ni menys que 57 anys, un veí de Vilanova ja corria el Tour. I ho feia, com la majoria de corredors de l’època, sense els avenços tècnics actuals i sense cap altre ajut extern. Lamentablement, la mort de Vicenç Iturat l’estiu passat, als 89 anys, li va impedir veure un altre vilanoví a la carrera francesa. Gaudim amb Marc Soler, i no oblidem la nostra història. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *