Som VNG decideix “donar per mort” el Comú de Vilanova i presentar-se en solitari, però els comuns mantenen la seva voluntat de continuar endavant

Enver Aznar (Podem) i Gener Barjola (ICV)

Fa uns mesos que ICV, Podem i EUiA van decidir tirar endavant el grup motor local del Comú de Vilanova i la Geltrú, amb l’objectiu de crear una nova formació política que agrupés també persones no militants de cap de les tres formacions i elaborar una candidatura per presentar-se conjuntament a les eleccions municipals de 2019. L’acord preveia convocar unes primàries per escollir la llista, i tant Enver Aznar, cap de llista de Som VNG i membre de Podem, com Gener Barjola, coordinador local d’ICV, van anunciar la seva intenció de concórrer a aquestes primàries i optar a encapçalar la candidatura. Així ho explicava El Vilanoví a principis de juliol.  Anunciaven aleshores un principi d’acord per elaborar un programa electoral conjunt i la celebració de primàries després de l’estiu.

Però sembla que aquestes dues famílies de l’esquerra són irreconciliables a Vilanova i la Geltrú. El 2015 ja no va ser possible un acord entre Podem, EUiA i ICV per presentar-se conjuntament, i aquests últims van desaparèixer de l’Ajuntament tot i haver obtingut 1.306 vots, en benefici de Som VNG, candidatura presentada com a agrupació d’electors, que va aconseguir 1.977 sufragis i dos regidors. Sumats, haurien aconseguit superar els 3.000 vots, avançar C’s i apropar-se a ERC. Ara, quan semblava que la reconciliació era possible i que l’espai de l’esquerra transformadora no independentista aniria junt a les eleccions, tot ha tornat a saltar pels aires.

La candidatura Som VNG ha anunciat aquest dilluns que es tornarà a presentar a les eleccions municipals a Vilanova i la Geltrú després de “donar per mort” i de “dissoldre”  el “Comú local” i el seu Grup Motor. Una dissolució que des del Comú neguen, afirmen que continuaran treballant en aquest nou espai polític i convoquen totes les persones interessades a una assemblea aquest dissabte, 20 d’octubre, a dos quarts d’onze del matí, al centre cívic de Sant Joan. La polèmica, doncs, està servida, i la direcció nacional de Catalunya en Comú haurà de decidir ara si manté la creació del Comú de Vilanova i la seva presentació a les eleccions municipals, o bé si fa costat a Som VNG i la considera la representant dels comuns a la capital del Garraf. 

Des de Som VNG i des de Podem VNG i d’EUiA s’acusa els responsables locals d’Iniciativa per Catalunya Verds de “manca total de voluntat i capacitat d’arribar a un acord polític, evidenciada per l’absència total de propostes en aquest sentit durant més de 5 mesos i en el bloqueig de les existents”· Igualment, s’afirma que hi ha una  “manca de voluntat per treballar de forma unitària, i assumir un repartiment de tasques equitatiu, caient tot el pes d’elaboració sempre en el mateix espai”. A més, Som VNG també troba que des d’ICV hi ha una “manca de voluntat per fer funcionar el Grup Motor del Comú Local”, i la “imposició d’una lògica de blocs/partits, i que no volen celebrar primàries obertes a la ciutadania ni dissoldre VNG en Comú, que consideren un “partit fantasma, registrat de forma unilateral per ICV sense acord ni autorització de totes les components dels comuns”. Així, deixen clar que “en cas pot existir en les eleccions municipals qualsevol candidatura amb el cognom En Comú on no hi siguin els actors que donen suport a Som VNG sense que aquesta no sigui més que una disfressa d’un sol partit”. Afirmen que convocaran eleccions primàries obertes a la ciutadania, que construiran “una candidatura de ciutat que agrupi persones destacades de plataformes, moviments, sindicats i entitats, amb un caràcter transversal i que tingui en el centre la ciutat i la seva gent, mantenint la radicalitat democràtica inherent en la candidatura”. Som VNG anuncia que està “preparada per presentar-se com a partit polític”, però afirma que tornarà a engegar una campanya d’avals de la ciutadania. I indiquen que “la candidatura manté la mà estesa a entendre’s amb tothom que comparteixi la necessitat de fer un gir a les polítiques que s’han fet a la ciutat, i de vestir projectes que vagin més enllà de ser crosses de cap de les potes de la sociovergència”.

Aquestes paraules, però, es contradiuen amb el que afirmava Enver Aznar, cap de llista de Som VNG, el juliol passat, en aquest mateix mitjà: “Som VNG ja era un projecte confluent, ara el que cal fer és ampliar les seves parets i treballar per Vilanova i la Geltrú d’una manera unitària, en una única assemblea”. Per això, el cap de llista de Som VNG considerava que “no seria intel·ligent” ara voler mantenir aquesta marca en solitari. “Estem fent una cosa més gran”, apuntava. 

Des del Comú de Vilanova s’afirma que en l’assemblea dels comuns celebrada el 27 de setembre, tots els assistents, inclosos els integrants de Podem i EUiA, van estar d’acord a convocar una nova assemblea per a aquest divendres 20 d’octubre, acte que ha estat convocat per la direcció nacional de Catalunya en Comú. En aquesta mateixa assemblea es va decidir l’ampliació del grup motor per incorporar independents i la creació d’un grup de treball per confeccionar el reglament de les primàries. Per això, la decisió de Som VNG de trencar ha causat sorpresa i enuig. Molts dels participants en aquesta posada en marxa dels comuns de Vilanova se n’han assabentat pels mitjans de comunicació. Fonts de l’assemblea dels comuns afirmen que “el projecte continuarà amb totes les persones de sindicats, independents, d’associacions i ONG i de diferents sensibilitats polítiques que s’han acostat a aquest espai. Perquè volem continuar treballant en un projecte il·lusionador i de ciutat. Un projecte que vetlli pel canvi climàtic i la conservació dels seus espais verds, perquè volem una ciutat verda. Una ciutat amb una mobilitat sostenible i pacificada al trànsit, acollidora i que aposti fort pel rescat social de les persones i per tenir les dades necessàries per poder contrarestar l’austericidi. Per això continuem, encara que Som VNG marxi i decideixi fer camí per una altra banda, això no s’atura i aquest dissabte ens tornem a reunir en assemblea, per continuar treballant per Vilanova”, afirmen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *