Veto al groc terrós bordegàs: intencionat o malentès?

Els Bordegassos de Vilanova van emetre dijous un comunicat en què denuncien que una productora de publicitat els ha proposat canviar el color de la seva camisa per tal de poder participar en un anunci de l’Hospital Sant Joan de Déu contra el càncer infantil que s’havia d’enregistrar aquest dissabte. Segons la colla,  “algú” ha vetat el color groc de la seva camisa i tot els fa pensar que se’ls discrimina “perquè algú podria arribar a relacionar el nostre groc amb la demanda de llibertat per als presos polítics”. “Evidentment”, diuen, “no podem acceptar que se’ns proposi canviar de color de camisa i molt menys per una fòbia a allò que pugui representar avui a Catalunya el color groc”. La colla no ha fet públic el nom de la productora, que els va dir, afirmen, que el color de la camisa era un problema “innegociable”. Els Bordegassos també assenyalen en la seva nota que lamenten que aquesta imposició els impedeixi col·laborar amb una institució que consideren “estimada, prestigiosa i admirada”. 

Des de l’Hospital Sant Joan de Déu, afirmen que “entenem el moment polític que es viu en aquests moments a Catalunya i que hagi pogut fer sorgir aquest malentès”, però asseguren que “la decisió ha estat presa per l’agència contractada per a l’elaboració del vídeo segons criteris creatius” i que “l‘elaboració del vídeo s’ajorna a pròximes dates i convidarem els Bordegassos i altres colles a participar-hi si ho creuen convenient”. Afegeixen, però, que “com a hospital no entrem en aquest debat, com no ho hem fet mai en aquests temes. Nosaltres ens dediquem a l’assistència sanitària”. 

Des de la colla, però, no s’ha pres cap decisió, i s’espera rebre una oferta formal per decidir si participen o no en el rodatge. La junta es reunirà de manera extraordinària per debatre la situació. La polèmica generada ha causat un gran enrenou. Els mitjans de comunicació d’abast nacional i alguns d’estatals se n’han fet ressò, i hi ha hagut múltiples reaccions a través de les xarxes socials. L’alcaldessa vilanovina, Neus Lloveras, ha mostrat tot el seu suport als Bordegassos, i ha afegit que espera poder-los veure en l’espot de Sant Joan de Déu. 

Els Castellers d’Esplugues, per la seva banda, han afirmat que renuncien a participar en l’anunci “si no és per donar suport a les pinyes dels Bordegassos de Vilanova, ja que en la lluita contra el càncer no hi ha cap color ni matís que hagi de quedar exclòs”. Els Bordegassos han agraït el gest i “totes les mostres de suport rebudes de colles castelleres, la Coordinadora, entitats, les muixerangues, col·lectius i persones. Hem notat el vostre escalf i ens reconforta davant d’una situació injusta i lamentable”.

Continuen els castells

Mentrestant, però, els Bordegassos continuen fent castells. La Diada Albert Salvany arriba aquest diumenge a la seva dotzena edició. La cita que ret homenatge a l’històric cap de colla dels Bordegassos de Vilanova se celebrarà aquest diumenge a partir de les 12 del migdia a la plaça de les Cols, i els de la camisa groc terrós estaran acompanyats d’una colla de gamma extra, els Castellers de Sants; i una altra de vuit, els Castellers de Lleida.

Des de la seva primera edició, la Diada Salvany s’ha convertit en una cita de màxims. Malgrat comptar amb algunes baixes temporals, els Bordegassos han treballat per sobreposar-s’hi i no descarten els vuit pisos. L’assaig general d’aquest divendres, al local de l’entitat (22 h), acabarà de definir el programa del dia. Fins ara, la millor actuació de la temporada de la colla de la capital del Garraf és la que van assolir per Festa Major, descarregant tres de vuit, quatre de vuit i torre de set. La Diada Salvany serà la penúltima abans del Concurs de Castells (6 d’octubre).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *